Employability binnen de gezondheidszorg

‘5 Tips om uw medewerkers toekomstbestendig te maken’. Onlangs schreef ik voor MedischOndernemen over innovatief personeelsbeleid. In deel 1 geef ik vijf tips aan (para-)medische praktijkhouders hoe hun medewerkers te ondersteunen employable (inzetbaar) te blijven. Dit zijn ze:

 

1. Zorg voor een lerende bedrijfscultuur. Dat heeft weinig te maken met het verhogen van het scholingsbudget. Onderzoek toont aan dat medewerkers verreweg het meeste leren on the job (70%) en van feedback van collega’s en leidinggevenden (20%). Slechts 10% van nieuwe kennis wordt opgedaan door middel van bij- en nascholing. Er bestaan voorbeelden van medewerkers die afhaken omdat het hen niet lukt vakantiedagen via het nieuwe systeem aan te vragen. De bedrijfscultuur liet hier kennelijk niet toe dat mensen zich vrij voelen even een collega om uitleg te vragen. Belangrijk in deze: goed voorbeeld doet goed volgen.

2. Durf bestaande functies los te laten. Kijk waar het totaal aan werkzaamheden toe moeten leiden, om vervolgens taken te bundelen binnen een takenpakket. Hierbij vormen de competenties van medewerkers het uitgangspunt: Wie voelt zich happy in het contact met patiënten en wie bijt zich liever vast in het nieuwe software-programma. Tip: Kent u de hobby’s van uw medewerkers en zo ja, bedenk dan over welke kwaliteiten zij dan kennelijk beschikken en gelukkig bij voelen. Een medewerker die in haar vrije tijd een compleet tennistoernooi organiseert  kan misschien op het werk nog wel wat uitdaging gebruiken.

3. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé. Niet alleen in geval van een ziek kind thuis, maar ook kijkend naar de langere termijn. We werken met z’n allen steeds langer, voor twintigers die nu op de arbeidsmarkt starten zal een 50-jarige loopbaan geen uitzondering zijn. Daarmee stijgt de noodzaak zo nu en dan adempauzes in de loopbaan in te passen en mee te bewegen met verschillende levensfases. Bijvoorbeeld door meer te werken wanneer er behoefte is aan extra inkomen om een huis te kunnen kopen; Aangepaste werktijden bij schoolgaande kinderen; Een sabbatical ten behoeve van een frisse doorstart of juist iets anders; Minder werken wanneer het wenselijk is extra aandacht te besteden aan zorgbehoevende ouders.

4. Denk bij medewerkers ouder dan 60 aan mogelijkheden als deeltijdpensioen mocht er behoefte zijn minder te werken.

5. Spreek medewerkers waar nodig aan op de eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de eigen inzetbaarheid. Daarbij hoort het behoud van interesse en leergierigheid, bereidheid samen te werken met collega’s van alle leeftijden, aandacht voor de eigen vitaliteit (roken, alcoholgebruik, overgewicht) en het verstandig omgaan met de balans werk-privé. 437

Yolanda Stil – Thuis in leuk, zinvol en behapbaar werk

 

 

1 comments On Employability binnen de gezondheidszorg

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.